Donner en het antisemitisme. De cover-up van een maatschappelijk probleem

Woensdag 2 februari 2011 zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop de molotovcocktails vlogen over het Tahrirplein in Caïro. Op nationaal niveau zal deze dag in herinnering blijven door het non-optreden van minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het antisemitismedebat in de Tweede Kamer.

De toenemende Jodenhaat werd door de bewindsman van CDA-huize op onnavolgbare wijze afgeserveerd. Gereduceerd tot een theoretisch studeerkamerprobleem en een algemeen maatschappelijke tendens waar weinig aan te doen valt. Tot verbijstering van vrijwel alle aanwezige Kamerleden op zowel de linker- als de rechterzijde van het politieke spectrum. In de verbazing vonden de uitersten elkaar.

Het I-woord mocht absoluut niet vallen. Donner draaide zich in verkrampte bochten om iedere schijn van een verband tussen islamitische bevolkingsgroepen en antisemitische incidenten te vermijden. Algemenisering en vervaging van het probleem waren de toverwoorden. Netto resultaat: Donner vindt het bedenkelijk hoe religieuze uitingen in de samenleving worden bejegend. Een testimonium paupertatis van een bewindsman. Nee, erger nog: de deconfiture van een CDA-politicus. Niet eens pappen en nathouden volgens de beproefde christendemocratische traditie, maar wegdraaien en toedekken. De do nothing approach als actieplan van het kabinet.

Het is nauwelijks mogelijk om een adequate reconstructie van Donners redeneertrant te geven. Was hij soms slecht voorbereid door zijn ambtenaren? Dat is toch nauwelijks voor te stellen. Dacht hij het onderwerp al improviserend te kunnen afdoen? Het heeft er alle schijn van. Beide varianten getuigen niet van bestuurlijke en politieke vaardigheid. Duidelijk was dat Donners conclusie vooraf al vaststond: in vredesnaam niet nog een probleem erbij voor dit kabinet. Antisemitisme moet van de politieke agenda af en wel heel snel. Te heikel onderwerp omdat de PVV daarover vol op het orgel gaat en het optreden van Marokkaanse jeugd dan gelijk op tafel ligt. Teveel voor het incasseringsvermogen van het huidige kabinet met zijn krappe meerderheid in de Tweede Kamer en de nerveuze anticipatie op de komende Provinciale Statenverkiezingen.

De list die werd verzonnen was kinderlijk en onbeholpen. We geven de schuld gewoon aan de toenemende secularisering van de samenleving. Je zag het Donner denken. De maatschappij seculariseert. Mensen vervreemden steeds verder van de geïnstitutionaliseerde religie en hebben geen begrip meer voor religieuze uitingen. Daarom kan het zijn dat bijvoorbeeld Joden in woord en daad worden lastiggevallen. Maar dat kan net zo goed andere gelovigen overkomen. Dat krijg je van die vervelende secularisering. Stap 1 van het wegpraten: verbreed en verschuif het probleem.

Op deze wijze geargumenteerd hoef je het niet meer over antisemitisme te hebben als specifiek maatschappelijk probleem, maar kan je een generieke aanklacht doen tegen het loslaten van religieuze verbanden. Ga weer geloven, sluit je weer aan bij een kerkgenootschap – want zo noemt de wet alle religieuze organisaties waar een eredienst plaatsvindt – en dan is het probleem opgelost. Dan is de mens weer verdraagzaam ten aanzien van de religieuze uitingen van de medemens. Wishful thinking en heimwee naar vervlogen tijden in een verlammende combinatie. Stap 2 van het wegpraten: terug naar de kerk, de moskee, de sjoel, de tempel. En alles sal reg kom.

En als het over de aanpak op korte termijn van het antisemitisme gaat (want zelfs Donner beseft dat hij tenminste de indruk van enige actie moet wekken), is overleg tussen bepaalde groepen nodig. Jazeker, hij zei het echt en het staat er echt. “Bepaalde groepen”, zoals de Joodse gemeenschap en de Marokkaanse gemeenschap. Het aanspreken van groepen is volgens Donner al lastig genoeg, want de geseculariseerden die zo weinig begrip hebben voor religie, vormen geen groep en kunnen daarom niet goed worden bereikt. Met andere woorden: bestrijding antisemitisme is geen zaak van de overheid, maar moet door de betrokken groepen maar zelf onderling worden opgelost. En de minister hoort graag de uitkomsten van het overleg. Ziedaar: Stap 3 van het wegpraten: het probleem over de schutting gooien. Verder onderzoek is niet nodig. De zoek-het-maar-uit-attitude als beleidsplan.

Piet Hein Donner had het ook anders kunnen doen. Hij had ronduit kunnen zeggen dat het kabinet antisemitisme verwerpelijk vindt en niet accepteert als maatschappelijk verschijnsel. Of het nu een religieus probleem is of niet, doet niet ter zake. Joden mogen gewoon niet om hun Joods zijn worden beschimpt en lastiggevallen. Zij moeten veilig over straat kunnen lopen. Evenzeer als dat geldt voor andere gelovigen of religieuze gezindten.

Piet Hein Donner had kunnen zeggen dat hij ervoor zal zorgen dat de overheid in Nederland op landelijk en lokaal niveau alles doet om uitingen van Jodenhaat te signaleren, aan te pakken en te bestraffen. Dat de politie, openbaar ministerie en rechtelijke macht daar extra waakzaam op zullen zijn. Dat de aanstichters van antisemitisme én hun vertegenwoordigende organisaties (welke die ook mogen zijn) zullen worden aangesproken op hun daden.

De minister had het probleem kunnen erkennen en hoop en perspectief kunnen bieden. Wat hij deed was intellectuele abstractie, een kilo meel in de mond nemen en wegpraten. Misschien dat hij wat te vaak thee heeft gedronken met PvdA-politici. Dat is hem dan slecht bekomen.

Advertenties

8 comments

 1. Goed artikel asher. Stuur het naar de redacties van Trouw en NRC. Het wordt hoog tijd dat de lezers van dat soort krantjes ook eens lezen hoe t werkelijk zit.

 2. Goed gezien! Donner herinnert zich de kerkenhistorie niet. Zo was het de alomgeprezen kerkhervormer Maarten Luther die met zijn pamflet “Juden und Iherer lügen” aanzette tot Jodenhaat. En je zou verder kunnen teruggaan tot in de eerste eeuwen van onze jaartelling. De ervaring leert dat de oplossing niet ligt in de kerken of in de moskee. De oplossing ligt in de mens zelf (die het zicht op zijn schepper is kwijtgeraakt) en de erkenning van de Joden in de mondiale wereld. Wereldwijd en ook in ons land is het specifiek het antisemitisme. Maar dat schijnt niet gezegd te mogen worden.

 3. Asher Ben Avraham, dank voor uw inzichten en publicaties.

  Schandalig en om je over op te winden inderdaad dat Donner het antisemitisme wegdraait en toedekt, zo u formuleerde.

  Vraag me af hoe Donner gereageerd zou hebben als het om Moslims zou gaan als zij de groep was waarop gediscrimineerd werd……………..

  Femke Halsema motie:…. Over uitdragen en daad dat het tegengaan van islamisering geen doelstelling van beleid is…….( welke aangenomen is in de Tweede Kamer).

  -ISLAMISERING IS DUS EEN FEIT ( juridisch lading gekregen)IS DUS REGERINGSBELEID
  En Islamisering is het proces tot omvormen van een samenleving naar de islamitische religie, cultuur en wetgeving. Dit laatste stond in het Vrije Volk-

  ( alhoewel ik Islam meer als een politieke ideologie zie)

  Misschien is Donners reactie namens regering ( denk ik dan maar) daarom zo lauw, het is namelijk doel van deze regering geworden te islamiseren en dat impliceert dat er o.a. antisemitisme is…………of zou dit verdraaien van woorden zijn.

  Schandalig vind ik het wel!!!

  Vriendelijke groeten

 4. Donner heeft duidelijk het antismitische handvest van Hamas niet gelezen:

  “In naam van God de Almachtige en de Barmhartige. U, moslim, bent het beste volk dat uit de mensheid is voorgekomen. Israel zal voortbestaan totdat u het vernietigt. Onze strijd tegen de Joden is immens, een stap die tot grotere stappen leidt. Onze organisatie is slechts één legereenheid, die door vele eenheden uit de grote Arabische en Islamitische wereld wordt ondersteund, totdat de vijand is vernietigd en Gods overwinning zegeviert.”

  De dag des Oordeels komt niet totdat moslims alle Joden ter dood hebben gebracht, totdat de Jood zich achter stenen en bomen verstopt. De stenen en bomen zullen zeggen: “O, moslims, o, Abdoela, er is een Jood achter mij, kom, en doodt mij”.

  http://www.likud.nl/ref24.html

 5. Frits Bolkenstein heeft dit standpunt al voorzien, hij is doorlopend de tijd vooruit.
  Schandalig om zo onbenullig over een dergelijke zaak te praten.
  CDA weg ermee!

 6. Ik kwam hier via een link bij Loor, Aher Ben Avraham,

  Mijn welgemeende complimenten voor dit stuk, een zeer scherpe waarneming ‘wegdraaien en toedekken’ helaas geld dat voor meer onderwerpen in dit cabinet

 7. Antisemitisme is een religieus produkt en niets anders. Het volk van God wordt door andere mensen die niet bij het dit Volk van God behoort, bewust aangepakt en vernederd. Al eeuwen lang.

  En daarbij gaat Donner voorbij aan het feit dat door de ontkerkelijking van na WO2 het antisemitisme duidelijk werd gereduceerd. Maar door de invoering van een voor Nederland nieuwe religie zijn we hier weer aan een revival bezig. Helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s