Provincies en Eerste Kamer: weg ermee!

De Provinciale Statenverkiezingen 2011 zijn een farce. Wat de uitslag ook moge zijn. En we spelen allemaal het spelletje mee. Politici, media en burgers. Er is geen enkele provinciaal issue dat de gemoederen in beweging brengt.

Wat maar weer eens aantoont dat de provincie een achterhaalde bestuurslaag is. Niemand weet haast waar de provincie voor staat. “Iets met milieu, wegen en ruimtelijke ordening” is het maximale dat de gemiddelde Nederlander weet te noemen. Zozeer zijn we begaan met de provincie.

Ook weet bijna niemand wie de provincie bestuurt; dat geldt voor de Commissaris van de Koningin, de Gedeputeerde Staten en de Provinciale Staten. Vage instanties met een even vage taakstelling. De provincie is dus saai, dodelijk saai. Een vermolmd restant uit een grijze oudheid. En daarvoor moeten we naar de stembus. Provincies zijn eigenlijk een gevoel, meer niet. Vooral voor Limburgers en Friezen. Daar zou het ook bij moeten blijven, bij dat gevoel.

Nee, zegt de aandachtige en van burgerschapszin doortrokken lezer, het gaat uiteindelijk om verkiezing van de Eerste Kamer. Wat nou provincie? De leden van de Provinciale Staten kiezen immers de leden van de Eerste Kamer. En dat is belangrijk. Want de Eerste Kamer moet de wetten goedkeuren die de Tweede Kamer heeft aangenomen. De huidige regeringscoalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus die wil heel graag dat er nu alsnog een meerderheid komt.

Dat verlangen is begrijpelijk. En daarom kiezen we de Eerste Kamer niet rechtstreeks, maar via een door de Grondwet voorgeschreven uiterst moeizame omweg. Eerst bepalen we wie de provincie mogen vertegenwoordigen en die functionarissen kiezen op hun beurt dan de Eerste Kamerleden. That makes sense. Niet dus. Dat maakt helemaal geen sense! Hou toch op.

Deze gang van zaken is weliswaar historisch verklaarbaar – aan het eind van de zestiende eeuw hadden de Provincies de eigenlijke macht en was het centrale gezag van de Staten-Generaal en de stadhouder een afgeleide daarvan – , maar is anno 2011 een onlogische, ouderwetse en inefficiënte bedoening. Als je zo nodig echt absoluut een provinciale bestuurslaag wil, geef die dan een overzichtelijke en vooral beperkte taak en kies die dan in vredesnaam één keer per vier jaar op democratische wijze. Maar laat het daarbij blijven.

Laat de provincie zich dan uitsluitend bezig houden met de provincie en niet met landsbestuur door ook nog eens de Eerste Kamer te kiezen. Wat een onzin. Regel dat gewoon apart. Áls je dat al regelen wil, want eigenlijk moet de Eerste Kamer natuurlijk gewoon verdwijnen. Net als de provincie. Ik zal u uitleggen waarom.

Met de Provincie winnen we de oorlog niet en met de Eerste Kamer winnen we de oorlog al helemaal niet. Beide clubs staan garant voor de stroperigheid van het landsbestuur. Ingebouwde vertragingsmechanismen die er voor zorgen dat alles zo vreselijk lang duurt in dit land. Besluiten worden in Nederland niet eenmaal genomen, maar meermalen. Besluiten nemen duurt ook erg lang in ons land. Te lang. De zuigende, drassige polder in optima forma.

Meters maken, besluitvaardigheid, aanpakken van problemen en vooral opschieten zijn wezensvreemde kenmerken van de Nederlandse bestuurscultuur. Gemeenten, provincies en allerlei regionale samenwerkingsverbanden doen elkaars werk graag dunnetjes over. En ondertussen blijven de problemen gewoon bestaan of worden in het beste geval vervangen door nieuwe problemen. Die ook weer vastlopen in de polder.

En dan de Eerste Kamer. Ooit (in de Grondwet van 1815) bedoeld als Chambre de Réflection, een vergadering van door de Koning benoemde wijze, oudere heren (vrouwen speelden toen nog geen rol in de politiek) van adellijke of nette burgerlijke snit die nog eens zorgvuldig moesten kijken naar het wetgevende gebroddel van de druktemakers van de Tweede Kamer. Daarbij moesten ze vooral er op letten dat er echt goed nagedacht was over de inhoud van de wetten en of ze wel in overeenstemming waren met de grondwet en de staatsrechtelijke orde. Kortom: een club van remmers in vaste dienst.

En met dat fossiel zitten we nu nog steeds opgescheept. We zitten even niet te wachten op remmers in vaste dienst. Als iemand nog mocht denken dat we in Nederland een regering hebben die regeert, dan is dat een ernstige misvatting. Regeren is iets wat slagvaardig zou moeten gebeuren. Als het kabinet al iets door de Tweede Kamer heeft gekregen, wat dezer dagen met een krappe parlementaire meerderheid al een hele prestatie mag worden genoemd, dan wacht er nog de Eerste Kamer. En de Eerste Kamer ruikt bloed. Want ook daar geen duidelijke meerderheid voor de coalitie. Hoezo Chambre de Réflection? Geen sprake van! Men gaat gewoon straks alle politieke besluitvorming van de Tweede Kamer nog eens dunnetjes overdoen. We zijn er mooi klaar mee.

Zo komen we er dus niet. Zo komen we er helemaal niet. Ons land loopt vast in de drassigheid. Hoezeer individuele politici ook hun best doen. Elke voortvarendheid om maatschappelijke problemen aan te pakken verzuipt in het moeras van bestuurlijke stroperigheid. En stroop is nu juist de eerste levensbehoefte van Provincies en Eerste Kamer. En uitgerekend dáárvoor zijn we vandaag naar de stembus gegaan. Of niet gegaan.

Stemmen, dan wel niet stemmen verandert niets aan deze trieste feiten. We organiseren onze eigen stroperigheid. Elke vier jaar opnieuw. En dat vinden we blijkbaar nog spannend ook.

Advertenties

2 comments

  1. Dat provinciebesturen opgedoekt kunnen worden is geen slecht idee, maar de 1e Kamer opdoeken lijkt me niet verstandig. Als we enkel een 2e Kamer zouden hebben, zouden controversiële wetsvoorstellen meteen ingevoerd worden, met alle ongewenste neveneffecten van dien.
    Wel zou de 1e Kamer beter direct gekozen kunnen worden, inplaats van door al die provinciale hotemetoten. Scheelt een hoop tijd ook, zijn we meteen van die maffe verkiezingsoptredens(denk aan J.Cohen’s polonaise…)af!
    En wat nog eerder vandaag dan gisteren afgeschaft had moeten zijn, zijn de provinciale opcenten.Zie daarvoor:
    http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=9959 en pagina=10699

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s