Lekker Godwinnen bij de NTR

Het zit me niet lekker. Totaal niet lekker. Het moet uit mijn systeem en vandaar dit blogje. Waar maak ik me druk over? Over een vreselijk ondoordachte, onjuiste en ongepaste uitspraak van een scenarioschrijver in een praatprogramma. En, erger nog, over de volstrekte non-reactie daarop van de interviewster in kwestie.

De publieke omroep NTR zendt op werkdagen tussen 19 en 20 uur op Radio 1 het programma Kunststof uit. Een meestal nogal gezapige “talkshow met prominenten over cultuur en media”. Een hoog ons-kent-ons- en Amsterdamse grachtengordelgehalte, maar amusant en geschikt als achtergrondruis bij de afwas. Want op dat moment sta ik meestal in de keuken en luister halfjes naar dit programma.
Zo ook op donderdag 3 maart. Presentatrice Petra Possel was in gesprek met de mij voorheen onbekende scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm. Dat zegt op zich niets dat ik hem niet kende, want ik ben niet erg thuis in de film- en tv-wereld. Meneer Alberdingk Thijm schreef de draaiboeken van de tv-series All Stars, De Daltons en Dunya en Desie. Hij is nu bezig met de dramaserie Amsterdam en vele anderen. Een programma over “de hoofdstad en hoe mensen op zichtbare en onzichtbare manieren voortdurend elkaars leven raken”. Heel interessant.

Meneer Alberdingk Thijm heeft ook mij op al dan niet zichtbare wijze geraakt. En niet in aangename zin. Hij is een maatschappelijk bewogen mens (zei hij zelf) met van daaruit een interesse voor de politiek (zei hij zelf) en hij wilde graag reageren op de actualiteit (zei hij zelf). De actualiteit was die van de Eerste Kamerverkiezingen. U raadt het al waar dit op uitdraait.

Het baarde de heer Alberdingk Thijm vooral zorgen dat er nu een nationaal-socialistische partij is die zoveel stemmen haalt en mensen wil buitensluiten en verwijderen uit de maatschappij. Jawel. U leest het goed: een nationaal-socialistische partij. Hij doelde hiermee op de PVV van Geert Wilders.

Petra Possel hoorde je vervolgens instemmend en inlevend hummen. De presentatrice gaf geen blijk van enig kritisch oordeelsvermogen bij het horen van deze Godwin der Godwins. Ze leek het er wel mee eens te zijn. No big deal and business as usual.

De heer Alberdingk Thijm herhaalde vervolgens het woord nationaal-socialistisch nóg drie keer in verband met de PVV. Telkens zonder daarover te worden bevraagd of doorgevraagd door de presentatrice. Ik was met stomheid geslagen en stond minutenlang in ongeloof met een afwasborstel en een bord in mijn handen.

Nu, een dag later, vraag ik mij toch ernstig af of de heer Alberdingk Thijm, maar ook mw. Possel ooit een geschiedenisboek hebben gelezen over de nazitijd en de Tweede Wereldoorlog. Of zij enige kennis hebben van de ideologie van het nazisme en de systematische vervolgingen en massale moordpartijen die de nazi’s hebben veroorzaakt. Ik vrees dat die kennis niet aanwezig is, dan wel heel ver is weggezakt. In beide gevallen vind ik dat dom en onacceptabel. En ik ga dat hier niet eens uitleggen.

Je kan een politieke partij die kritisch is op immigratie en integratie, maar zich verder aan alle democratische en rechtsstatelijke spelregels houdt, niet zomaar een nationaal-socialistische partij noemen. Dan ken je de geschiedenis niet en dan snap je het heden niet.

Presentatoren van talkshows: wees in het vervolg eens flink wat kritischer op onzinnige uitspraken van studiogasten. Niet alle uitspraken hoeven voor zoete koek te worden aangenomen. Meneer Alberdingk Thijm: denk voortaan even na voordat u iets zegt. Je kan ook maatschappelijke bewogenheid tonen zonder gelijk het zwaarste wapen in te zetten: de vergelijking met de nazi’s en met de Tweede Wereldoorlog. Daartoe moet zelfs een politiek-correcte scenarioschrijver uit het wereldje van cultuur en media in staat worden geacht.

Overigens, om misverstanden te vermijden, ik ben een liberaal.

6 comments

 1. Iedereen die de PVV en Geert Wilders vergelijkt met hetzij het “nationaal-socialisme” of nog erger: A.Hitler & Co, moet maar snel zijn schoolgeld terug gaan halen.Want als hij -en verder niemand na een eventuele negatieve uitspraak van de rechter mbt het proces dat op dit moment tegen hem wordt gevoerd- of welke Nederlander dan ook niet meer mag zeggen dat de inhoud van een stokoud verzonnen islamitisch instructieboekje aanzet tot genocide, waar blijven we dan met onze zwaarbevochten vrijheid van meningsuiting?
  Geert Wilders sluit geen bevolkingsgroepen uit, hij wenst alleen een snel einde aan de straatterreur van niet alleen onaangepaste Marokkanen maar ook van andere criminele, allochtone dubbele paspoorthouders. Die moeten namelijk gedenaturaliseerd en vandaag nog over de grens gezet. Met pappen en nathouden worden steeds toenemende problemen niet opgelost en al helemaal niet als bewezen is dat deze problemen worden aangestuurd door de inhoud van dat eerdergenoemde instructieboekje!
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=8288

 2. Een belangrijke voorwaarde om bij de omroepen voor opdrachten in aanmerking te komen is voldoen aan de bij de omroep algemeen geldende politieke beeldvorming. Des te meer die de PVV met fascisme en nationaalsocialisme associeert, des te meer een potentiële opdrachtontvanger zich verheugen kan op waardering. Eigenlijk is het precies zoals het tijdens de door de bezetter geleide omroepen was. Wie de nieuwe orde toegedaan was kreeg een warm onthaal. Wie kritisch was werd eruit gezet. Om dit aan een goed oordeel te onderwerpen, werd door de bezetter een aantal NSB’ers aan de radio gezet om voor de nieuwe orde onaangename uitingen te registreren. Wie de moeite neemt parallellen tussen toen en nu te trekken komt tot het huiveringwekkende oordeel dat er veel overeenkomsten zijn tussen het huidige links dat de omroepen domineert, en het links dat tijdens de bezetting de nieuwe orde toegedaan was. En daarom sprak de voorzitter van de Vara in het begin van de bezetting dan ook zijn adhesie met de nieuwe orde uit.

 3. Het godwinnen zal nog wel enige tijd doorgaan.
  We moeten tegengas blijven geven – zoals in deze column, waarvoor dank.
  Gelukkig verliezen dit soort haatzaaiers ook politiek gezien steeds meer terrein.
  Liefst zou ik alle verspreiders van de totalitaire politieke correctheid nog eens in een tribunaal berecht zien.

 4. Ach Asher, de MSM staat zo bol van het demoniseren van dit kabinet dat het mij niet meer verbaast dat iemand als Robert Alberdink Thijm, wiens eten wordt betaald door jou en mij, maar die nog nooit een Marokkaan van dichtbij heeft gezien, een volledig podium wordt geboden. Het is wel van belang om een krachtig tegengeluid tegen de media berichtgeving te laten horen en dus is het goed dat je je ergenis van je af hebt geschreven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s