Het sneue slachtofferisme van Dries van Agt

Oud-premier en voormalig CDA-voorman Dries van Agt was gisteravond te gast in het programma Pauw en Witteman. Gratis zendtijd voor een staaltje onvervalst slachtofferdenken en Israëlbashen.Van Agt heeft onlangs als voorman van het Rights Forum een bezoek aan de Westbank gebracht en onder meer gesproken met premier Fayyad van de Palestijnse Autoriteit.

Hij heeft hierover een dagboek geschreven dat beschikbaar is op de website van Pauw en Witteman. In dit dagboek spuwt Van Agt zijn gebruikelijke gal tegen Israël. Dries van Agt is voorzitter van het Rights Forum dat zich inzet voor “een rechtvaardig Midden-Oosten beleid” en een “duurzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict”. Bestuursleden van deze club zijn nauw zijn geliëerd aan Een Ander Joods Geluid, het Nederlands Palestina Komitee en de pro-Palestijnse Vrienden van Sabeel.

Deze organisaties zijn actief betrokken bij de voorbereiding van de Freedom Flotilla II die binnenkort een schip met hulpgoederen naar Gaza moet gaan brengen. Gretta Duisenbergs huidige prestigeproject. En daarmee hebben we gelijk de link te pakken met Stop De Bezetting en de Internationale Socialisten. Kortom, Van Agt bevindt zich met zijn Rights Forum in goed gezelschap.

Van Agt heeft zich tijdens zijn bezoek aan de Westbank volledig laten inpakken door de Palestijnse Autoriteit. Deze had onder meer de kopstukken Fayyad en Hanan Ashrawi in stelling gebracht om het verhaal van de Palestijnse kommer en kwel en de Israëlische staatsterreur nog maar eens af te draaien. De analyse van Van Agt is simpel: Israël is de meedogenloze onderdrukker, de Palestijnen zijn het weerloze slachtoffer. Dader-slachtoffer-denken in 24-karaats kwaliteit. Met die bril kijkt Van Agt naar de werkelijkheid in Israël en de Palestijnse gebieden. Die bril gaat nooit af.

Niet alleen Israël is de schurk, er zijn ook andere criminelen. Wie deugen er volgens Van Agt allemaal niet? Het Franse vervoersbedrijf Veolia deugt niet, want dat heeft meegewerkt aan de bouw van de tramlijn die West-Jeruzalem met de nederzettingen in Oost-Jeruzalem verbindt. De Israëlische politie deugt niet, want die heeft zijn hoofdkwartier gevestigd in Oost-Jeruzalem. Europol deugt niet, want die organisatie werkt aan een samenwerkingsovereenkomst met de Israëlische politie.

President Obama en de Amerikaanse regering deugen niet vanwege het recente Amerikaanse veto in de Veiligheidsraad over een resolutie tegen het Israëlische nederzettingenbeleid. De Joodse kolonisten deugen niet want die plegen terreuraanslagen met molotovcocktails op onschuldige Palestijnse burgers. De internationale gemeenschap deugt niet want die heeft het arme Hamas na “democratische en vrije parlementsverkiezingen in 2006” geprobeerd “rigide voorwaarden” op te leggen en daarna zomaar geboycot. Waardoor Hamas is geradicaliseerd. Allemaal de schuld van de boycot door het Westen.

Het Binnenhof leeft volgens Van Agt in de waan dat Israël een democratische staat is. Het CDA deugt niet omdat deze partij de “kwetsbare en getergde” Palestijnen aan hun lot overlaat. De Nederlandse regering deugt niet, want die is alleen maar activistisch pro-Israël. Uri Rosenthal zou zich moeten schamen. Het ergste is nog de opstelling van de PVV die de Palestijnen uit Israël wil verjagen.

De veiligheidsmuur deugt niet omdat die in werkelijkheid door het Israëlische leger wordt gebruikt om Palestijns land, water en ruimte in te pikken. En dat Israëlische leger deugt ook voor geen meter, want dat test stinkend traangas op Palestijnse proefkonijnen, treedt buitensporig gewelddadig op bij vreedzame protesten (zoals elke vrijdag in Bili’in) en traumatiseert Palestijnse burgers en hun kinderen.

Interessanter nog dan deze litanie van onrecht is datgene waar Van Agt niet over sprak. Hij sprak niet over de raketten die nog steeds vrijwel dagelijks vanuit Gaza door of met toestemming van Hamas op Israël worden afgevuurd. Hij sprak niet over de grote stroom wapens die nog steeds dagelijks vanuit Egypte in tunnels naar Gaza worden gesmokkeld. Hij sprak niet over de systematische wapenleveranties door Iran aan Hezbollah in Libanon, over de in dat land opgebouwde enorme raketarsenalen, noch over het nauwe pact tussen Hezbollah en Hamas.

Hij sprak niet over het feit dat de veiligheidsmuur effectieve bescherming blijkt te bieden tegen terreuraanslagen. Sinds de bouw van de muur en de afgrendeling van Gaza zijn er immers geen zelfmoordaanslagen meer in Israël gepleegd. Van Agt herleidt alle problemen eenvoudigweg tot het Israëlische optreden. Israël veroorzaakt zijn eigen ellende. De categorie “eigen schuld, dikke bult”.

Van Agt sprak niet over de ontwijkmanoeuvres van de Palestijnse machthebbers die iedere mogelijkheid van een reëel onderhandelingsproces met Israël uit de weg gaan uit angst voor de reacties van de eigen bevolking en van de Arabische wereld. Hij sprak niet over de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit en van Hamas die er alles aan doen om de absolute macht van hun leiders te beschermen en elk oppositiegeluid meedogenloos de kop indrukken. Van Agt sprak niet over de corruptie van de Palestijnse elites die enorme kapitalen hebben vergaard uit gelden bedoeld voor ontwikkelingshulp. Geldstromen die ooit waren bedoeld voor het Palestijnse volk, voor onderwijs, infrastructuur en sociaaleconomische projecten, maar grotendeels zijn omgeleid naar Zwitserse bankrekeningen.

Het lijkt alsof Van Agt deze zaken niet belangrijk vindt. Dat Israël misschien toch een reëel veiligheidsprobleem heeft waartegen de staat zich mag beschermen, gaat er bij hem niet in. Dat kan volgens hem gewoon niet bij een land dat het tweede sterkste leger ter wereld heeft en de vierde sterkste luchtmacht. De Palestijnen zijn zonder uitzondering vreedzaam en plegen hoogstens geweldloos verzet. Israël is dus veilig en gebruikt de vermeende Palestijnse dreiging als alibi om een volk te kunnen onderdrukken. Macht om de macht, niets meer en niets minder. Staatsterreur die door het Westen wordt gelegitimeerd.

Jammer dat de oud-politicus Dries Van Agt oprecht van mening lijkt te zijn dat hij met zijn Rights Forum vanuit slachtofferdenken en zwart-wit-analyse de oplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict kan brengen. Jammer dat een eens zo behendige politicus het zicht op de politieke werkelijkheid zo dramatisch is kwijtgeraakt. Het meest jammer is nog dat er nog zovelen zijn die zich door zijn misvattingen laten meeslepen.

19 comments

 1. Van Agt zou moeten worden geconfronteerd met de schoolboekjes van Hamas, waarin de ‘Palestijnen’ het in zee drijven van de joden en het in bezit nemen van hun bezittingen in vooruitzicht wordt gesteld.

 2. Ik heb de uitzending (bewust) niet gezien omdat ik het standpunt van die ouwe man wel ken en me niet wens te ergeren aan diens volstrekt eenzijdige kijk op de gebeurtenissen. Van Agt moet naar het bejaardentehuis, waar hij zich nuttig kan maken met het inschenken van kopjes koffie voor zijn mede bewoners.
  Het vervelende is, zoals je terecht stelt in je laatste zin, dat velen zich de mening van deze jan doedel laten welgevallen.
  Horende doof en ziende blind.
  Goed dat je tegenin bent gegaan. Het tegengeluid tegen de leugens van de ant-Israel lobby kan niet luid genoeg klinken.

 3. LS…

  Van Agt, Bolkestein, Trix, van Bommel, Doekle, Weisglas, Halsema etc.etc. Allemaal een beetje 5e Colonne !

 4. Het antisemitisme bij van Agt overtreft zijn redelijk denkvermogen.

  Van Agt zou er goed aandoen zich eens te gaan verdiepen in de geschiedenis van Israël en het islamitisch ongenoegen over de vorming van de staat Israël.

  Hoe kan het dat er nog steeds Palestijnen zijn die aangemerkt worden, inmiddels al meer dan 60 jaar, als vluchteling?

  De instandhouding van de Islam heeft baat met het zgn. vijanddenken. Want stel je voor als een islamiet er achter komt dat hij geen vijanden meer heeft. En hij gaat nadenken over de achterlijkheid van zijn eigen cultuur? Dan stort die hele cultuur in! Want de islam heeft nog nooit iets goeds voortgebracht.

  En van Agt? Die is dan gelijk de ‘voedingsbodem’ van zijn antisemitisme kwijt. En hoe leg je dan nog uit dat je een antisemitist bent?

 5. Dries van Agt heeft inderdaad hele zware oogkleppen op en ziet wat hij wil zien. Dus is Israel een valse dader en zijn Palestijnen zielige slachtoffers. Bijna kinderlijk simpel, maar wel heel gevaarlijk. Maar nog linker is het dat hij dit verhaal met bijna boosaardig genoegen kon vertellen, zonder ook maar één enkele kritische vraag of opmerking van gastheren Pauw & Witteman. Wat een journalistieke misser!

 6. Hij sprak niet over de raketten die nog steeds vrijwel dagelijks vanuit Gaza door of met toestemming van Hamas op Israël worden afgevuurd.

  Kun je ook de gegevens erbij halen van hoeveel slachtoffers dat heeft opgeleverd? Tijdens Gaza-oorlog zijn er meer dan 1400, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen omgekomen. 14 militairen aan Israëlische kant.

  Hij sprak niet over de grote stroom wapens die nog steeds dagelijks vanuit Egypte in tunnels naar Gaza worden gesmokkeld.

  Je schrijft niet over de openlijk militaire steun van VS, EU en UK aan Israël. En geen enkele militaire steun van deze landen aan Palestina.

  Hij sprak niet over de systematische wapenleveranties door Iran aan Hezbollah in Libanon, over de in dat land opgebouwde enorme rakettenarsenaal, noch over het nauwe pact tussen Hezbollah en Hamas.

  Je spreekt niet over het sterke leger van Israël, medegefinancierd door de VS en EU. Je spreekt niet over het feit dat Gaza zich op geen enkele militaire manier kan verdedigen, waardoor dit een zeer ongelijke strijd is, waardoor Israël alles kan uitmaken, zonder teruggefloten te worden door de wereld.

  Quote:

  Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.
  John F. Kennedy

  Palestina heeft het recht zich (met geweld) te verdedigen. Lees de Wikileaks documenten, dan zul je ontdekken dat Palestina op geen enkele manier gesteund wordt, daar waar het wel zou moeten volgens int. recht.

  Shalom, Salaam,

  • Reactie op DIAZ:
   De burgerslachtoffers in GAZA zijn veroorzaakt doordat HAMAS de burgers opzettelijk gebruikt als menselijk schild. Hierdoor is het praktisch onmogelijk dat er geen burgerslachtoffers vallen. Daarnaast is het ook nog een gegeven dat HAMAS en de Palestijnse autoriteit de aantallen slachtoffers enorm opkloppen. Ooit gehoord van Pallywood? De Palestijnse autoriteit en HAMAS hebben een hele industrie opgezet voor propaganda en desinformatie. Als de IDF een aanval opent is het traditie dat zij de bewoners van GAZA van te voren waarschuwen met een telefonisch bombardement waarin aangeduid wordt waar de aanval plaats vind zodat zij zich in veiligheid kunnen stellen. Ook heeft het IDF de gewoonte om de bewoners te waarschuwen met flyers die gedropt worden boven het te treffen gebied. Kortom de bevolking van zowel de West Bank alsook GAZA hebben meer te duchten van hun eigen politieke leiders dan van de democratie Israel. De terreurbeweging HAMAS heeft geen enkel streven naar een duurzame vrede met Israel. Lees hun handvest, waarin ondubbelzinnig staat dat Israel als natie weggeveegd moet worden van de aardbol. De politieke leiders van HAMAS en consorten hebben schandalig misbruik gemaakt van de oorspronkelijke Arabische bewoners van het midden oosten gebied en doen dit al decennia lang. Israel heeft bij haar oprichting nooit de Arabische bevolkingsgroep verdreven. Integendeel zij heeft alle Arabische mensen dezelfde democratische rechten aangeboden die ook gelden voor het Joodse volksdeel. Een gesprek met de Arabische inwoners van Israel zal verduidelijken dat zij de goede keuze gemaakt hebben. Het zijn de tegenstanders van Israel die het vluchtelingen probleem gemaakt hebben en het zijn dezelfde tegenstanders die dit probleem ook in stand houden en cultiveren.

 7. ‘Kabinetsbeleid Israël activistisch’
  Gepubliceerd: gisteren 23:57
  Update: vandaag 00:11

  Oud-premier Dries van Agt heeft vorige week in een gesprek met de Palestijnse premier Salam Fayyad z’n grote zorgen geuit over het Nederlandse Midden-Oostenbeleid. Volgens de prominente CDA’er behartigt de regering de belangen van Israël op ,,ronduit activistische wijze”, ook binnen de Europese Unie.

  Die boodschap was ,,pijnlijk, maar onvermijdelijk”, schrijft Van Agt in een dagboek dat hij tijdens zijn bezoek aan de Westelijke Jordaanoever bijhield voor het televisieprogramma Pauw & Witteman, waar hij maandagavond te gast was. ,,Onder de huidige regering draagt Nederland bij aan het probleem, in plaats van aan de oplossing”, stelt hij over het beleid van het minderheidskabinet van VVD en CDA.

 8. Van Agt geeft altijd braaf de standpunten van Arabische leiders weer. Bijvoorbeeld, tegenwoordig vinden die dat alleen nog een één-statenoplossing mogelijk is, en dus vindt Van Agt dat ook. De Arabische leiders gebruiken het conflict om de onvrede over het dysfunctioneren van hun autocratieën en dictaturen een doelwit te geven. Van Agt, P&W en al die anderen hebben daarmee jaren lang de status quo in de Arabische dictaturen ondersteund.

 9. @ Diaz

  “””Tijdens Gaza-oorlog zijn er meer dan 1400, voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen omgekomen. 14 militairen aan Israëlische kant.”””

  Niet zo liegen, joh. In de tegenaanval van de IDF op Operatie Oil Stain van Hamas zijn er 1166 Gazanen omgekomen waarvan ~700 jongvolwassen gewapende strijders, door Hamas in de strijd geworpen. Dat heeft Hamas uiteindelijk ook zelf toegegeven.

  Dat komt dus neer op een ratio van 1 op 0,5.
  Een nooit eerder en nergens ter wereld vertoonde precisie bij het liquideren van terroristen.

  In vergelijk daarmee maakte het Sri-Lankaanse lager rond dezelfde tijd in eenzelfde periode van 3 weken ~20.000 burgerslachtoffers om de laatste 1.000 Tamil Tigers uit te schakelen. Een ratio van 1 op 20.

  Er waren 14 Israelische militaire èn burgerlijke doden te betreuren.

  “””Je spreekt niet over het feit dat Gaza zich op geen enkele militaire manier kan verdedigen, waardoor dit een zeer ongelijke strijd is, waardoor Israël alles kan uitmaken, zonder teruggefloten te worden door de wereld.”””

  Dat klopt.
  Ieder normaaldenkend mens zou dus accuut stoppen met Israel aan te vallen, in plaats daarvan gaan Hamas & co. continu door met raketten afschieten op Israelische burgers en te proberen explosieven op en over de grens te brengen.

  Hamas hóeft zich helemaal niet tegen Israel te verdedigen, want Israel valt de Gazastrip niet aan, zolang Israel niet wordt aangevallen door Gaza.

  “””Palestina heeft het recht zich (met geweld) te verdedigen.”””

  Palestina bestaat niet. En het is Israel dat het recht heeft zijn burgers te beschermen tegen de voortdurende Arabische (pogingen tot) terreur.

 10. Heftige reacties, dat kan je wel zeggen. Er was maar een regel die mij boeide:

  ¨Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.”
  John F. Kennedy

 11. Ik was destijds verbijsterd over de niet aflatende pogingen van van Agt om ‘de drie van Breda’ vrij te krijgen.
  Dat laat zich -met de kennis van nu- veel beter verklaren.
  Van Agt was en is een sympatisant van iedereen die op Joden jaagt.
  Zo simpel is het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s