De ultieme wraak op een superterrorist

De gewelddadige dood van Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden was onvermijdelijk. Zijn lot was in feite al bepaald op 11 september 2001. He had it coming. De dood van Osama Bin Laden was van begin af aan onvermijdelijk.

Dat het geen natuurlijke dood zou worden, stond al jaren vast. Zijn doodvonnis was in feite al getekend op 11 september 2001. Op die dag schreeuwde het Amerikaanse volk om wraak. Op die dag boorden twee vliegtuigen zich in het World Trade Center in New York. Op die dag verklaarde het gewelddadig islamisme de oorlog aan Het Westen. Op die dag werd met worldwide televized coverage van de verschrikkingen en de duizenden slachtoffers duidelijk dat het terrorisme nergens voor terugdeinst om zijn boodschap uit te dragen. Een boodschap van angst en vernietiging. Dat terrorisme leeft na tien jaar nog steeds. Al-Qaeda is allesbehalve uitgeroeid, de Global War On Terror en de Westelijke acties in Afghanistan ten spijt. En nu is eindelijk de dag van de afrekening gekomen.

De commando-actie van de Navy Seals in een door veel toeristen bezocht Pakistaans dorp was snel en beslissend. De draaiboeken lagen al jaren klaar op de burelen van het Pentagon en de CIA. Wel blijven er vragen. Bijvoorbeeld hoe het kon zijn dat Osama Bin Laden ongestoord in een villawijk kon wonen terwijl de Pakistaanse en de Amerikaanse autoriteiten daarvan al geruime tijd op de hoogte waren. Wat ook beantwoord moet worden, is de vraag waarom het bijna tien jaar heeft moeten duren voordat het enorme Intelligence-apparaat van de Amerikaanse overheid de verblijfplaats van de terroristenleider heeft kunnen achterhalen. Het lijkt alsof veel cruciale informatie toch verloren is gegaan in de gigantische bureaucratie van de veiligheidsdiensten.

En natuurlijk zullen er nu weer protesten klinken van internationaal rechtsdeskundigen over de onrechtmatigheid van de aanslag. Het vermoorden van een terroristenleider wordt door hen bestempeld als in strijd met het internationale recht. De man had in die opinie voor een internationaal strafhof gebracht moeten worden. Het zal allemaal wel zo zijn. Maar het is oorlog met het terrorisme en oorlogen kennen andere regels. En over een oorlog hebben we het hier, weliswaar niet met een staat, maar met een wereldwijd verbreide terreurorganisatie. In een oorlog bepalen de gebeurtenissen op het slagveld vrijwel altijd het resultaat en niet het overleg langs geformaliseerde juridische kaders.

Oorlogsrecht kan dan ook niet hetzelfde zijn als internationaal strafrecht. Het zou ook pragmatisch gezien niet verstandig zijn om monsters van de eerste categorie als Osama Bin Laden met rechters te bestrijden. Een langdurig proces in alle openbaarheid geeft ze de kans heiligen te worden voor hun aanhang. Hun gevangenis, executieplaats en graf worden steevast bedevaartsoorden. Monsters van dit formaat moet je daarom zien te vernietigen voordat ze jou en de jouwen nog verder vernietigen. Zo simpel is het eigenlijk. Het principe oog om oog, tand om tand, is zelden zo van toepassing geweest. Het heeft alleen wel wat lang geduurd.

En uiteraard betekent de dood van Osama Bin Laden niet dat het terrorisme van Al-Qaeda definitief een halt is toegeroepen. Er zullen wraakacties volgen, natuurlijk. Er zal uiteindelijk weer een nieuwe leider opstaan, natuurlijk. Zo simpel is het niet om de War On Terror te beslechten. Die strijd zal nog jaren doorgaan. De betekenis van de actie zit vooral in het psychologische effect: het stamhoofd is dood en de stam is in hevige verwarring. Osama heeft zijn organisatie opgebouwd op de manier waarop een Arabische sjeik zijn stam en zijn clan organiseert. Sjeik Osama was de absolute machthebber die geen concurrenten om zich heen duldt.  Zijn plaatsvervangers zijn duidelijk van tweede garnituur qua strategisch en taktisch inzicht en zijn door de leider steeds tegen elkaar uitgespeeld.

De man die haast mythische status had voor het radicale en gewelddadige islamisme is dus niet onsterfelijk of onkwetsbaar gebleken. Die slag komt Al-Qaeda niet zomaar te boven. Een nieuwe macabere Mastermind van het intellectuele kaliber van Osama Bin Laden is niet gauw gevonden. In de mistige interne structuren van de terroristische organisatie heerst nu chaos. De strijd om de opvolging zal bitter zijn, zeker gezien de internationale vertaktheid van Al-Qaeda en de vele troonpretendenten. Er zijn heel wat potentiële opvolgers die niet alleen het Westen, maar ook elkaar bijzonder rauw lusten. Laten we hopen dat ze meer tijd besteden aan de onderlinge machtsstrijd dan aan nieuwe terreuraanslagen.

Ik ben benieuwd naar de reacties in de islamitische wereld. De contouren tekenen zich al af. Ik voorzie dat er twee kampen ontstaan: het ene kamp is blij dat ze van deze pain in the ass is verlost, maar zal dat alleen in min of meer bedekte termen toegeven. Het andere kamp betreurt de dood van Osama Bin Laden, zal het Westen daarvoor verantwoordelijk stellen en vergelding aankondigen. De Taliban hebben deze lijn al luidkeels uitgedragen. De jihadistische internetfora schreeuwen uiteraard moord en brand en eisen wraak. Het tweestromenland in de islamitische opinie is – heel opvallend trouwens – al zichtbaar geworden in de eerste officiële reacties van Palestijnse zijde. Hamas veroordeelt de aanslag in duidelijke termen en rouwt om het heengaan van een grote Arabische strijder. De Palestijnse Autoriteit heeft echter verklaard dat de dood van Bin Laden goed is voor de wereldvrede en veroordeelt zijn gewelddadige taal en methodes.

De symboliek van de geslaagde aanslag op Osama Bin Laden was treffend: de Special Forces waren afkomstig van de Amerikaanse marine. De Navy Seals mochten de genadeklap geven. Zij deden dit niet door een beleefde klop op de deur en overhandiging van een arrestatiebevel, maar op een meer fysieke wijze. Het stoffelijk overschot is vervolgens door de Amerikaanse marine fluks in zee gedumpt. Een bewuste keuze. Zo kan er geen pelgrimsoord ontstaan. Maar de echte reden voor het zeemansgraf zit veel dieper: de diepe gekwetstheid van het Amerikaanse volk en de behoefte aan genoegdoening.

Dat volk is “9/11” niet vergeten. Als de nationale trots zo ernstig is gekrenkt en zoveel leed is berokkend, kan dat ook niet. De emoties zijn weliswaar minder geworden, de roep om wraak bleef. Ook nadat er tien jaar zijn verstreken. Wraak is een gerecht dat koud moet worden genuttigd. President Obama heeft deze psychologische component goed begrepen. De finale genoegdoening moest er uiteindelijk gewoon komen. De ultieme verpersoonlijking van het kwaad werd geen graf gegund. Het kwaad werd in een daad van dramatische symboliek gevoerd aan de haaien, de daadkrachtige, snel optredende en nimmer falende vuilnisdienst van de oceaan.

Advertenties

6 comments

 1. Er is nog een derde kamp. Dat van degenen die er geen ruk van geloven. Lijk in zee gedumpt. WTF? Lijk nooit gehad zul je bedoelen…

 2. Ergens las ik het volgende: Dat OBL nu eindelijk naar de 72 maagden is, is een groot misverstand. Het gaat slechts om één maagd van 72.

  Goed dat deze schurk van de aardbodem verdwenen is, hij verdient geen beter lot

 3. Er blijven nog veel meer vragen:
  1. Wist de pakistaanse regring van de verblijfplaats ? En zo ja, waarom hebben ze die dan zolang ‘geheim’ gehouden ? En hoe reageert de VS hierop ?
  2. Waarom is het lichaam van OBL in zee gegooid, zodat nooit met zekerheid is vast te stellen wie er gedood is daar ? Ik heb geen enkel geloof in de betrouwbaarheid van een eventuele DNA test.
  3. Waarom komt de zgn moord op OBL op het dieptepunt van de populariteit van Obama ? Zou dat iets te maken kunnen hebben met de wil van de Islamitische wereld om ‘de Keniaan’, als moslim, in Het Witte Huis te houden om de acceptatie van de Islam in de VS te helpen bevorderen ?
  4. Is Obama wel een rechtmatig president ? Er zijn op zijn minst gegronde twijfels omtrent diens geboorteland.

  Vragen, vragen, vragen.

 4. Ik denk dat de druk op de Amerikanen om het bewijs van Bin Laden’s dood te leveren alleen maar groter zal worden. Ook alle nabestaanden van 9/11 zullen dat willen.
  Filmpjes gemaakt met mobieltjes zullen wel op youtube verschijnen, dan wel voor karrevrachten dollars verkocht worden.
  Hier is alvast een fotootje waarvan wordt gezegd dat het nep is. Volgens correspondenten in Amerika is Bin Laden z’n linkeroog kwijt, omdat daar een kogel op werd afgevuurd.
  http://tinyurl.com/6yw6nou
  En dat z’n lijk in zee is gedumpt is een uitstekende oplossing. Deze wereld zit echt niet te wachten op een jaarlijks terugkerende bedevaart van hele legers allahschreeuwers naar een grafsteen.
  Van mij magtie z’n 72 maagden gaan vermaken, dat hebben hij en z’n chefs hun volgelingen jarenlang wijsgemaakt.
  Kan hij het nu zelf checken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s