Geplande vertrektijd

Een toekomstbeeld. Wat er in ons land kan gebeuren als politici verregaand gaan bepalen wat een godsdienst al dan niet mag zijn en religieuze tradities worden verboden.

“Hè, hè. Het is zover. We kunnen eindelijk naar Schiphol. Alle papieren drie keer gecheckt. Gelukkig gaat er alleen handbagage mee. Toch prettig dat we ons huis met huisraad en al goed hebben kunnen verkopen. Het was wel even spannend, maar we hebben een mooie prijs gemaakt. Levert weer wat extra’s op. Zo tegen je pensioen aan is het goed om de bakens eens helemaal te verzetten. Laten we het daar maar op houden.

Ons nieuwe appartement is in ieder geval prachtig. Midden in Tel Aviv en op een steenworp afstand van het strand. Bruisend stadsleven om ons heen. Dan suffen we tenminste niet weg op onze oude dag. En nauwelijks kou en regen, wat ook weer mooi meegenomen is. We zijn natuurlijk geen twintig meer. Joodse vervroegde pensionados in Israël. Klinkt wel aardig. Ik heb me gelukkig al helemaal verzoend met de situatie. Het onbegrip en de woede zijn er nu wel af. De kids zitten allemaal in de States en maken het goed. En je bent er zo met de Dreamliner.

Hoe begon het ook al weer? O ja, de Mediterrane Crisis van begin 2012. Mijn hemel, wat een heisa was dat. Griekenland, Spanje en Portugal moesten binnen een paar maanden na elkaar uit de euro en later ook uit de EU. De beurzen stortten in en de economische crisis was een feit. Alweer een crisis. De zoveelste.

Er moest fors gesnoeid worden in de overheidsuitgaven. Nieuwe bezuinigingen, de omzetbelasting flink omhoog, de ambtenarenlonen flink omlaag. De christendemocraten konden de plotselinge ingrepen in het bijzonder onderwijs en in de gezondheidszorg niet verkopen aan hun achterban. Het CDA trok daarom de stekker uit de gedoogconstructie. Ik ben nog altijd blij dat ik toen mijn baan niet ben kwijtgeraakt. Anders had ik hier nu niet gestaan.

Het was dus crisis en er kwamen verkiezingen. Het kabinet Rutte II trad aan. Een monsterverbond van liberalen en socialisten. D66 en Groen Links waren gefuseerd tot de Progressieve Unie onder Alexander Pechtold, de SP en de PvdA waren samengegaan tot Socialisten Nu onder Eberhard van der Laan. De VVD bleef de grootste partij. Het kabinet had net geen meerderheid in de Tweede Kamer. De PVV-steun was daarom opnieuw hard nodig. Geert Wilders speelde het slim. Uiteindelijk stonden er wat anti-Islam-maatregelen in het regeerakkoord. Nederland Vooruit was het devies. En dat hebben we geweten.

Er moest vooral verder geseculariseerd worden. In 2013 kwam er een importverbod van kosher- en halalvlees en in 2014 een verbod op de besnijdenis van jongens onder 18 jaar. In recordtempo door de Tweede Kamer geloodst. In 2015 werd het echt feest. Een verbod op het in het openbaar dragen van religieuze symbolen (keppeltjes, kruisjes en dat soort dingen) en een boerka- en hoofddoekverbod. Ik hoef niet uit te leggen wie er de dupe werden van al deze maatregelen. Dat doe ik dan ook niet. O ja, in 2016 kwam er ook nog een verbod op immigratie uit landen buiten de Europese Unie.

Wat wel even wennen was, was dat het Nederland Vooruit-kabinet geen overleg meer voerde met de religieuze gemeenschappen en met minderheidsgroepen. Het polderen waar Nederland ooit om bekend stond, had definitief afgedaan. Meters maken en doorstomen was het devies van Rutte-II. Want er was een crisis te overwinnen.

De liberalen, socialisten en andere voorvechters van de vrijheid hadden na de eerste inperking van de godsdienstvrijheid – weet je nog, het verbod op de rituele slacht uit 2011? – de smaak flink te pakken gekregen. De christelijke partijen waren geen factor van betekenis meer. Als je weinig zetels hebt, maak je weinig indruk. En aan die Malieveld-manifestaties ben je gauw gewend. Secularisme was het nieuwe toverwoord. Religieuze verdraagzaamheid was nergens meer te bekennen. Hoe snel iets kan gaan… Ik verbaas me daar nog steeds over.

En ik dacht toen nog dat we alles hadden gehad. Hoe naïef kon ik zijn! De economie trok weer aan, de Europese Unie werd een Europese Federatie en het kabinet Rutte-III was een feit. We zijn dan inmiddels in, even denken, 2017. Al die jaartallen zijn ook niet zo boeiend. Waar het om gaat is wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Heel jammer dat er zoveel moskeeën en synagogen werden gesloten. Tja, als veel Moslims en Joden emigreren, dan krijg je dat.

Met de vrijheid van godsdienst ging ook de vrijheid van onderwijs er aan. Er was niks meer te kiezen, iedereen kreeg openbaar onderwijs. Logisch, onderwijs is van de overheid en de overheid is neutraal, zei Rutte. Dat klonk inderdaad logisch, maar toch klopte er voor mijn gevoel iets niet. Helemaal niet zelfs.

Wat zit ik hier nou te zeuren! Gedane zaken nemen geen keer. Best lekker om zo’n ouwe stoplap te gebruiken. Het is allemaal mosterd na de maaltijd. Er is in ieder geval niks meer aan te doen. Nederland is veranderd. En wij stappen op het vliegtuig. We worden straks door een grote groep vrienden en familie afgehaald. Over een paar uur kunnen we weer onszelf zijn. Dag landgenoten!”

3 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s