Stormalarm op het Binnenhof

(eerder verschenen op VK Opinie onder de titel ‘Stormmetafoor kabinet is afleidingsmanoeuvre voor problemen’, 22 september 2011)

Het kabinet presenteert zich op Prinsjesdag als schip in een zware storm. Dat is een slimme zet, want wat kan je doen tegen een natuurramp? Werken met wisselende meerderheden vergt stuurmanskunst. Een beetje van dit en een beetje van dat. Links en rechts wisselgeld vergaren en cadeautjes geven. Laveren, remmen en versnellen in zigzagkoers.

Het kabinet heeft nu een handige, nieuwe verkooptruc voor zijn beleid bedacht: de dreigende storm waarin ons land binnenkort onafwendbaar verzeild zal raken. Er moet het hoofd worden geboden aan een economische en financiële natuurramp. Deze metafoor werd deze week uitgesproken door de minister van Financiën bij het aanbieden van de Miljoenennota 2012 aan de Tweede Kamer. Een storm komt van buiten. Het is een Act of God. Tegen een storm van het formaat Eurocrisis of Schuldencrisis kan je als klein land weinig doen. Je moet jezelf maar zien te redden en de rampspoed doorstaan. In de schuilkelders, ramen dicht en afwachten. Dat is de nogal fatalistische, hulpeloosheid uitstralende boodschap van dit kabinet op Prinsjesdag 2011.

De boodschap van Jan Kees de Jager is: beste burgers, we doen ons stinkende best, maar realiseert u zich dat de stormvlag is gehesen, er een zware orkaan aankomt en dat we ons huis moeten beschermen. We weten niet wanneer de storm ons zal treffen, maar dat het zwaar zal worden is zeker. Dus doe wat wij zeggen, hou het hoofd koel, steun onze voorzorgsmaatregelen en alles zal goed komen.

Een op het eerste gezicht fraai stukje framing. De stormmetafoor is best slim gekozen. Tegen het geweld van een zware storm is immers weinig bestand. Als het de komende jaren desondanks voor ons land goed uitpakt, kan het kabinet eenvoudig de credits opeisen. De mannetjes- en vrouwtjesputters hebben het toch maar even geflikt. De storm is doorstaan. Ondanks of dankzij de gedoogconstructie, de symboolpolitiek, de halve maatregelen en de wisselende contacten van het politiek opportunisme.

Maar ook als het verkeerd afloopt en de orkaan Nederland hard en onverbiddelijk treft en blijvende schade aanricht, heeft het kabinet een waterdichte ontsnappingsroute. Je hoort het Mark Rutte al zeggen in zijn gebruikelijke klare taal: “Wat wil je nou mensen, tegen zo’n vernietigende natuurkracht was geen kruid gewassen. Hier staan ik en mijn team, we hebben gedaan wat we konden. Het huis is zwaar beschadigd, maar het staat er nog. En dat is een prestatie van formaat.”

Er is door dit kabinet dus een nietszeggend stormalarm afgegeven. Waar we eigenlijk mee te maken hebben is geraffineerde excuustruzerij. Een alibi voor onmacht en een gebrek aan visie en durf. Het minderheidskabinet-Rutte zit vast in de politieke spagaten en wurgdossiers. De gedoogpartner en de oppositie moeten om en om tevreden worden gesteld. Dat zorgt voor moeilijk uit te leggen en vèrgezochte politieke stellingnames en beslissingen.

Enerzijds wordt gekozen voor Europa en voor steun aan schuldenlanden en anderzijds wordt gedreigd met harde maatregelen tegen diezelfde landen en verbanning uit de Eurozone. Tegelijkertijd wordt er 18 miljard bezuinigd én roepen bewindslieden om het hardst dat toch de koopkracht op peil zal worden gehouden. Een schijnakkoord over de pensioenen wordt verkocht als een doorbraak. Immigratie en integratie worden aangepakt via creatief gegoochel met cijfers. Er is een militaire missie in Afghanistan die niet zo mag heten, maar er wel in alles op lijkt.

Al deze hardnekkige politieke ellende is natuurlijk geen Goed Nieuwsshow. Het levert bij de volgende verkiezingen vast geen stemmenwinst op. Dat is geen aanlokkelijk vooruitzicht. Dus kiest het kabinet voor de vlucht naar voren: het is nu geen tijd voor politiek gekissebis, want er nadert een storm. Er zijn hogere machten aan het werk. En daar is weinig grip op. De komende jaren valt dan ook weinig anders te doen dan worstelen en zorgen dat we boven komen. En het kabinet weet hoe dat te doen.

De toon is gezet. De storm der stormen nadert. Zet u allen schrap, we kunnen hem namelijk niet ontwijken. Dat is de onmacht uitstralende boodschap van dit kabinet. In feite is het een afleidingsmanoeuvre, bedoeld om allerlei hoofdpijndossiers te vergeten. Luctor Et Emergo anno 2011.

Nederland heeft geen behoefte aan een kabinet dat zich verschuilt achter dit soort metaforen. Van een regering mag worden verwacht dat zij een heldere koers uitzet waarop zij kan worden afgerekend. Ook in tijden van crisis. Maar misschien dat Rutte en de zijnen toch wegkomen met het beeld van de dreigende orkaan. Misschien dat zij toch het oog van de storm weten te vinden. In de Nederlandse politieke verhoudingen is immers niets onmogelijk.

Advertenties

One comment

  1. Beste Minister;Je kunt beter geen gaten vullen,maar belangrijker,kijk vooruit en zorg dat ze niet vallen,calculeren,delegeren,en…….controleren,niet goed ,niet op tijd,duidelijke regels stellen;stevige boetes.
    Gisteren bij het wachten op de bus,2 mannetjes op een scooter,duur fietsje optillen en weg naar een heler,dat gaat al een paar jaar zo hier,geen verandering,geen vooruitzicht,stelen dus maar,afblijven van andermans spullen,lokfietsen met GPS??,weg topje van je linkerpink??boete van pakweg 20x de kostprijs nieuwwaarde??beleid??begeleiding,hulp,toekomst zonder verslaving??
    Betere verdeling van gelden zal leiden tot een meer sociale wereld,land,stad,dorp of straat,misschien begint het sociale wel bij een vriendelijkere manier van met elkaar omgaan,meer mensen tot een zelfde doel laten komen,samen een gelukkiger gevoel hebben,niet 5 auto’s hebben e.d.gewoon,1e auto matig of niet belasting heffen elke volgende steeds onaantrekkelijker maken ,enz. enz. enz.
    Niets doen, niet reageren,kalm in een hoekje gaan uithuilen,wachten op spontaan herstel van de beurs,minder huurbelasting,meer eigendomsbelasting,bij mensen met een hoog inkomen,pro contra,we praten maar wat,slapen ons loontje wel bij elkaar,uren aan een stuk praten zonder vooruitgang,nee makkelijkere regelgeving,maar wel binnen duidelijkere lijnen,betere controle van het internet,cybercrime,het ga U goed,U allen,maar bedenk de dag komt dat er iets zichtbaar verandert,de jeugd heeft de toekomst,hopelijk doen ze er iets zinvols mee,al is men natuurlijk niet op de goede weg,materialisme,duurste van het duurste,torenhoge telefoonrekeningen,zuipen bij het leven,geen stuctuur,of zien wij het te zwart wit,worden we links of rechts geduwt,een stempel opgeplakt,ik heb geld als water maar wil toch een socialere samenleving?vreemd figuur,verkoop je huis,je auto’s,je grond,ga kijken op de wereld hoe andere mensen het doen,en help hun,zie hun dankbare glimlach,hun uitgestoken hand helpt niet,wel een schop,een stukje grond,water en beleid,ach morgen weer gewoon verder,op naar de rust en stilte ,de kartonnen dozen van een verlaten fabriekshal,waar vroeger het grote geld werd verdiend,over de rug van de arbeiders,samen sterk,verdeel de winst en geef ieder het zijne,met mate enz enz.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s