Het bedekte staatshoofd

(eerder verschenen op Liberale Media, 9 januari 2012)

Een staatsbezoek is een geraffineerd toneelstuk voor twee hoofdrolspelers. Een sterk geritualiseerde vorm van communicatie tussen twee landen. Het draaiboek voor een staatsbezoek is dan ook al eeuwen hetzelfde.

Het staatshoofd van het ene land wordt na jarenlange zorgvuldige voorbereiding uitgenodigd door het staatshoofd van het andere land voor een kort, maar aangenaam verpozen.

Er worden vriendelijke woorden en cadeautjes uitgewisseld, er wordt een sight-seeing gedaan, een plechtig vorkje geprikt, een speechje of wat gehouden en er worden wat handelsbelangen bevorderd.

Het staatsbezoek is een bijzonder ceremoniëel. Het is een manier om te zeggen: onze landen erkennen elkaar, onze burgers hebben een zekere vorm van contact met elkaar en onze bedrijven doen een zekere vorm van zaken met elkaar. Meer niet.

Het staatsbezoek is geen liefdesverklaring en geen goedkeuring van het politieke systeem, de cultuur of de religie van het ontvangende land. Het bezoekende en het ontvangende staatshoofd gaan niet op lange tenen staan. Het staatsbezoek is een beleefde salonconversatie.

Als een staatshoofd wordt rondgeleid door een gebedshuis, is het niet verwonderlijk dat zij zich aanpast aan de daar geldende kledingvoorschriften. In dit geval door het tijdelijk bedekken van het hoofd en andere, gewoonlijk zichtbare lichaamsdelen. Het betekent niet dat het staatshoofd daarmee haar eigen en in haar land geldende sociale opvattingen opzij zet. Het gaat immers niet om een politiek of persoonlijk statement. Het is uiting van respectvol gedrag van een gast tegenover de gebruiken in het land van de gastheer.

Na de rondleiding ging het lichaamsverhullende gewaad gewoon de kast weer in. Nederland is door het bezoek van de koningin in djellaba aan een moskee in Oman niet opeens geïslamiseerd. Onze liberale democratie en onze rechtsstaat zijn niet gecompromitteerd. Het staatshoofd heeft geen knieval gemaakt voor een vrouwonvriendelijke religie. De koningin heeft zich gewoon netjes gedragen. Zoals een gast betaamt in het gebedshuis van de gastheer.

Een bedekt staatshoofd is dus niet om van te schrikken.

Advertenties

2 comments

  1. Mee oneens.
    Koningin vertegenwoordigt Nederland en weet dat Islam controversieel discussiepunt is. Je kunt tactisch zijn en juist gebedshuizen vermijden.
    Bovendien vind ik de kennis over de zogenaamde religie ( Islam is geen religie maar een totalitair systeem bestaand uit verschillen fasen en die zich religie noemt daar dan deuren voor je open gaan ( paard van Troye) en je zo kunt nestelen.
    Aanpassen en respect voor: onderdrukking en respectloosheid, eisen van theocratie, weinig tot geen tolerantie naar andersdenkenden( ook al zou dat in dat land dan zogenaamd niet opgaan omdat er meer vrouwen dan mannen studeren ( citaat Maxima), wat geheel niets zegt!!) ), zegt meer over de totale onwetenheid van ons Koningshuis over wat leeft en gevoeld wordt in Nederland en wat Islam WERKELIJK inhoud !!!
    Respect toon je aan eigen volk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s