Europese misleiding

Op station Amsterdam Zuid hangen opvallende posters die gaan over de komende Europese verkiezingen. Ze zijn gemaakt in opdracht van het Europees Parlement. Een van die affiches bevat de tekst “Kies wie Europa leidt”. Een opmerkelijke slogan. Moet ik op 22 mei de leiding van Europa kiezen? Wat of wie is dat? Wordt daarmee het Europees Parlement bedoeld, die tandenloze vergader- en baantjesmachine? Dat kan toch niet waar zijn.

Het Europees Parlement is de club die de ondemocratisch tot stand gekomen EU-wetgeving mag afwijzen, maar dat zelden tot nooit doet. Het is de club die de EU-begroting mag verwerpen, maar dat uiteindelijk nooit doet. Het is de club die de Europese Commissie naar huis mag sturen, maar dat nooit doet. Het Europees Parlement geeft nergens leiding aan. Behalve dan aan het goedkeuren van een onafzienbare stroom aan regels die zijn opgesteld door niet-gekozen Eurocraten. En aan het goedkeuren van onkostendeclaraties van zijn leden.

De verkiezingsposter blijkt onderdeel te zijn van campagnemateriaal gericht op het naar de Europese stembus krijgen van 400 miljoen stemgerechtigde burgers. Ik heb de website van het Europees parlement maar eens geraadpleegd. “Dit keer is het anders” wordt mij daar verzekerd, want het Europees Parlement kiest voor het eerst de voorzitter van de Europese Commissie. Aha.

Dus dat wordt bedoeld met “Kies wie Europa leidt”. Maar het is nog erger. Gesuggereerd wordt dat de Europese burgers zélf door op 22 mei hun stem uit te brengen bepalen wie de Commissievoorzitter wordt. Mijn instinct zegt me dat dit de omgekeerde wereld is.

Want laten we eens nagaan wat er werkelijk aan de hand is. De burgers die op 22 mei gaan stemmen kiezen de leden van het Europees Parlement. De politieke bloedgroepen in het parlement hebben echter zelf al lang van te voren (en zonder inspraak van de burgers van de lidstaten) bepaald wie de kandidaten zijn voor het voorzitterschap van de Commissie. Het Europees Parlement wil straks bepalen wie de nieuwe Commissievoorzitter wordt, niet de burger.

De burger heeft geen enkele invloed gehad op de kandidaatstelling voor de functie van Commissievoorzitter. De kandidaten zijn door de grote partijverbanden in het Europees parlement naar voren geschoven. Niemand heeft Europese burgers of de nationale parlementen ooit om hun mening gevraagd over de manier waarop de voorzitter van de Europese Commissie moet worden gekozen of wie de kandidaten moeten zijn. Top down democratie zullen we maar zeggen. Een getrapt verkiezingssysteem met een pseudodemocratisch laklaagje.

Dit gehannes met democratische principes geeft precies aan waar het in Europa aan schort: democratische legitimatie van de macht. De burger staat buitenspel in het EU-circus. Dat wisten we al lang en dat blijft dus gewoon zo. De burger wordt desondanks wijsgemaakt dat hij mede bepaalt wie er Commissievoorzitter wordt. Dat is kiezersbedrog. Wie de voorzittersfunctie krijgt wordt namelijk geregeld in het gebruikelijke mistige gekonkel van nationale regeringsleiders en Europese partijfracties. Het is nog maar de vraag of er een officiële verkiezing in het Europees parlement plaatsvindt.

De affiches op het Amsterdamse station proberen ons dan ook voor de gek te houden. Ze zijn een schoolvoorbeeld van de Europese schijndemocratie. De posters verbreiden de mythe dat de burger invloed heeft in Europa. Dat zijn stem belangrijk is. Dat hij de leiding van Europa kiest. Eén ding is duidelijk: de stemmers kiezen op 22 mei niet de Europese leiding, maar de Europese misleiding. Ik ga daarom niet stemmen. Daar helpt geen enkel in ronkend EU-proza geschreven affiche tegen aan.

Advertenties

3 comments

  1. Het Europees Parlement iis zeker weten ondemocratisch tot stand gekomen.
    Nog even tien jaartjes wachten tot alles ondemocratisch is uitgekristalliseerd zo dat de wacht wordt overgenomen door een enkel dictatoriaal persoon, die het totale systeem hopla definitief ondemocratisch de rug toekeert.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s